Laat ze maar luisteren! – inspiratiesessie

Ruimte voor luistervaardigheid in jouw lessen

Luisteren, het verstaan van wat de ander zegt (via gesproken taal of gebarentaal) en het begrijpen van een boodschap. Een vaardigheid die van groot belang is voor deelname aan het onderwijs en de maatschappij.

Hoewel luisteren een essentieel onderdeel van mondelinge taalvaardigheid betreft, is het tegelijkertijd het ondergeschoven kindje. We doen er in ons onderwijs vaak pas écht iets mee op het moment dat er getoetst of geëxamineerd wordt.

Dat kan en moet anders! Tijdens de inspiratiesessie Laat ze maar luisteren! kijken we naar de kansen en mogelijkheden voor de luistervaardigheid van jouw leerlingen/studenten. Welke vernieuwende didactische werkvormen zijn er en hoe sluiten deze eenvoudig aan op het lesprogramma en de doorlopende leerlijn? Maar ook: hoe kun je luistervaardigheid in samenhang met andere taaldomeinen (spreken, gesprekken voeren, lezen en schrijven) aanbieden en daar waar mogelijk ruimte in jouw lesprogramma creëren? Tijdens de inspiratiesessie Laat ze maar luisteren! gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen en meer!

Zoekt u meer de verdieping? Wij bieden ook een verdiepingstraject aan!

Aan het eind van deze inspiratiesessie kun je aan de hand van de theorie verschillende (vernieuwende!) didactische werkvormen gericht op luistervaardigheid toepassen binnen jouw lespraktijk. Daarnaast heb je kennis opgedaan over het inpassen van deze werkvormen in de doorlopende leerlijn.

De inspiratiesessie Laat ze maar luisteren! is geschikt voor leraren Nederlands en/of communicatie in het (speciaal) voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo. Daarnaast is deze sessie geschikt voor leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs die taallessen verzorgen.
Op aanvraag kan deze training worden verzorgd voor leerkrachten van andere vakgebieden.

1 dagdeel, in overleg te plannen

Meer weten?

Benieuwd wat deze training voor u of uw organisatie kan betekenen? We helpen u graag verder in een persoonlijk adviesgesprek.

Contact met het CVMT

Wilt u meer informatie over de diensten van het CVMT? Stel gerust uw vraag.