Overtuigend presenteren kun je (ze) leren!

Wie de leerlijnen of het Referentiekader taal erop naslaat, weet dat het ‘leren presenteren’ al in het curriculum van de basisschool is opgenomen. Daarna behoort deze spreekvaardigheid tot de verplichte lesstof in het vo, mbo en hbo. Toch zien we maar al te vaak dat deze mondelinge taalvaardigheid fragmentarisch wordt aangeboden. Veelal komt dit doordat de taalmethodes op dit gebied weinig houvast bieden. Maar presenteren leer je niet door een eenmalige oefening, het is een leerproces. Een belangrijk proces waar leerlingen een leven lang baat bij kunnen hebben. Want of het nu is tijdens een voorstelrondje, bij de presentatie van een project of tijdens een dialoog of discussie: presentatievaardigheden komen altijd van pas. Maar hoe zorg je er als leerkracht voor dat je het beste uit jouw leerlingen of studenten haalt? Hoe krijg je ze zover dat ze durven presenteren? En hoe bepaal je welke presentatievorm geschikt is voor jouw leerling/student?

Tijdens deze training gaan we op zoek naar de antwoorden. Aan de hand van de theorie, de leerlijnen/eindtermen en het Referentiekader taal werken we aan een korte lessenserie. Deze serie kan als basis dienen voor de presentatievaardigheden van jouw leerlingen/studenten. Daarnaast krijg je handvatten mee voor het werken aan een doorlopende leerlijn.
Aan het eind van de training kun je aan de hand van de aangeboden theorie contextrijk lesmateriaal ontwerpen dat gericht is op het leren presenteren. Daarnaast kun je deze lessen door middel van activerende werkvormen uitvoeren in jouw eigen lespraktijk en beschik je over handvatten voor het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn.

De training Overtuigend presenteren kun je (ze) leren! is geschikt voor leraren Nederlands en/of communicatie in het (speciaal) voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo. Daarnaast is deze training geschikt voor leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs die taallessen verzorgen.
Deze training kan op aanvraag worden verzorgd voor leerkrachten van andere vakgebieden.

Twee dagdelen, in overleg te plannen.

Meer weten?

Benieuwd wat deze training voor u of uw organisatie kan betekenen? We helpen u graag verder in een persoonlijk adviesgesprek.

Contact met het CVMT

Wilt u meer informatie over de diensten van het CVMT? Stel gerust uw vraag.